Z kuşağının marka tercihleri belli oldu

Beykoz Üniversitesi ve Türkiye İtibar Akademisi (TİA) tarafından bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen Gençlik Endeksi G-250 sonuçları açıklandı. Genç nüfusun zihninde ve gönlünde en çok yer edinen markaların belirlendiği araştırma Türkiye’de yaşayan 18-24 yaş arası Z kuşağının marka tercihlerini ortaya koyuyor. 

Genç nüfusun zihninde ve gönlünde en çok yer edinen markalar Beykoz Üniversitesi ve İtibar Akademisi iş birliği ile gerçekleştirilen Gençlik Endeksi G-250 ile belirlendi. 24 Şubat 2023 ile 10 Mart 2023 tarihleri arasında yapılan araştırma, Türkiye’de 18-24 yaş arası gençlerin marka tercihlerini ortaya koyuyor. Bilgisayar destekli telefonla arama (CATİ) yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada 4 binden fazla genç ile görüşüldü. Bu yıl üçüncü kez gerçekleştirilen G-250 Endeksi’nde yine gençlerin en çok itibar ettiği, güvendiği ve tercih ettiği 250 marka sıralandı. Endekste 50’nin üzerinde farklı sektörde faaliyet gösteren şirket ve kurumların gençlerin gönlündeki değerleri ölçümlendi. G-250 araştırması teknolojiye ayak uydurabilen, güncel zevklere hitap eden ve öncelikle sosyal medyadan ve tüm dijital iletişim kanallarından gençlere ulaşan markaların 18 – 24 yaş arası genç kuşakta daha çok güven algısı oluşturduğunu gösterdi. Araştırmanın sonucuna göre, ilk 10’da yer alan markaların sektör dağılımına bakıldığında ise giyim, yiyecek, alışveriş platformu, kırtasiye ürünleri ve atıştırmalık ürünlerin baskın olduğu görülüyor.

“Gençler; teknolojiyi iyi kullanan ve kendileri ile iletişim kurabilen markalara güveniyor”

TÜİK’in “Türkiye örneklemi” kabul ettiği 26 bölge ve 72 ilde geçtiğimiz aylarda 18 – 24 yaş arası 4 bin 800’ün üzerinde genç ile görüşülen araştırma hakkında konuşan TİA Başkanı Ertan Acar, “Bu yıl üçüncü kez gençlik endeksi araştırmasını gerçekleştirmekten dolayı mutluluk duyuyoruz. Ülke nüfusunun önemli bir kısmını oluşturan 18-24 yaş arası Z kuşağı diye tanımladığımız gençlerin 55 farklı sektördeki tercihlerini inceledik. Z kuşağı artık tüketici olarak karar verici olmanın yanı sıra trendleri de belirliyor. Markalar da iletişim ve  pazarlama faaliyetlerini bu durumdan yola çıkarak hazırlıyorlar. Araştırmamızın sonuçları da bunu doğrulamakta. G-250 bize gösteriyor ki gençler tercihlerini kendilerine yakın hissettikleri ve çevrelerinde popülaritesi yüksek markalardan yana kullanıyor. Bunun yanı sıra dijitalliğin ön planda olduğu, sosyal medyayı aktif kullanan ve toplumsal konularda duyarlı markalar da sıralamalada yer alıyor. Deloitte tarafından dünya çapında gençler üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarında Türkiye’deki Z Kuşağı’nın finansal endişeleri, globaldeki ortalamalara göre yüksek seyrettiği ve Z Kuşağı’nın sadece yüzde 28’inin kendilerini mali açıdan güvende hissettiklerini belirtiliyor. Gençlik Endeksi araştırmamızda da fiyat performans ürünlerinin daha üst sıralarda yer aldığını ve ekonomik endişelerin marka tercihlerine de yansıdığını anlıyoruz. 250 markanın sıralamasını incelediğimizde ise markaların rekabet yoğun sektörlerde yüzdelik dilimleri düşük kalırken, rekabetin yoğun olmadığı ve baskın markaların yer aldığı sektörlerde ise daha yüksek yüzdelik dilimler olduğunu görüyoruz” diyerek araştırma sonuçları hakkında bilgi verdi.

Beykoz Üniversitesi kotasyonu gelecek

Sektör bazında ilk üç sıraya giren markalar

G-250 araştırması sonuçlarına göre sektör bazında ilk üç sıraya giren markalar ise aşağıdaki şekilde açıklandı:

Akaryakıt

Opet 

Petrol Ofisi 

Shell 

Altın ve Mücevherat

Altınbaş 

Atasay 

Zen 

Ankastre

Arçelik 

Bosch 

Siemens 

Araç Kiralama

Arof 

Avis 

Sixt 

Ayakkabı ve Çanta

Adidas 

Flo 

Nike 

Bankacılık

Akbank

İş Bankası 

Ziraat Bankası 

Beyaz Eşya

Arçelik 

Beko

Bosch

Beyaz Et

Banvit

Erpiliç

Şen Piliç

Bisküvi

Eti 

Torku 

Ülker 

Deterjan

Abc 

Domestos 

Omo

Dijital Sipariş Platformu

Getir 

Trendyol 

Yemek Sepeti

E Ticaret Sitesi

Amazon 

Hepsiburada 

Trendyol 

Elektronik Perakende

Apple

Samsung 

Teknosa 

Erkek Giyim

Koton 

LC Waikiki 

Mavi 

Ev Tekstili

English Home 

Madame Coco 

Taç

Ev Temizlik Malzemesi

Cif 

Domestos

Vileda 

Fast Food Yabancı

Burger King

KFC

Mc Donald’s

Fast Food Yerli

Ercan Burger

Komagene

Tavuk Dünyası

Fintech ve Bankacılık

Enpara 

İyzico 

Papara 

Gıda Takviyesi ve Vitamin

Pharmaton 

Solgar 

Supradyn 

Halı

Merinos 

Padişah 

Saray 

İç Giyim

LC Waikiki 

Penti 

Tutku 

Kadın Giyim

De Facto 

Koton 

LC Waikiki 

Kağıt Havlu ve Tuvalet Kağıdı

Papia

Selpak

Solo 

Kahve Zinciri

Mehmet Efendi 

Nescafe 

Starbucks 

Kargo

Aras Kargo

MNG Kargo

Yurtiçi Kargo

Ketçap/Salça

Burcu 

Heinz 

Tat 

Kırtasiye Ürünü

Adel 

Faber Castell 

Tombo 

Konserve

Dardanel

Tat 

Tukaş 

Kot/Jean

Koton 

Levi’s 

Mavi 

Kozmetik

Avon 

Gratis 

Watsons 

Kripto Para Borsası

Binance

Bitexen

BtcTurk

Küçük Ev Aletleri

Arçelik

Arzum

Fakir

Lojistik

Aras 

FMK Mühendislik

Horoz

Makarna

Filiz 

Nuh’un Ankara 

Pastavilla 

Meyve Suyu veya Gazsız İçecek

Cappy 

Dimes 

Meysu

Mobilya

Bellona 

Enza

İstikbal 

Oto Lastiği

Goodyear

Lassa 

Petlas 

Otomobil

BMW

Ford 

Renault

Özel Hastane

Acıbadem 

Egepol 

Medipol 

Özel Okul

Final 

Gelişim Koleji 

Kent Koleji 

Peynir

İçim

Pınar 

Sütaş 

Pizza Yabancı

Domino’s 

Pizza Hut 

Sbarro 

Pizza Yerli

Miss Pizza 

Pasaport Pizza 

Terra Pizza 

Porselen ve Züccaciye Ürünü

Karaca 

Kütahya 

Paşabahçe 

Restaurant

Boğaziçi 

CZN 

Nusret 

Sigorta

Aksigorta 

Anadolu Sigorta 

Türkiye 

Süpermarket

BİM 

Carrefour SA 

Migros 

Süt Ürünü

İçim 

Pınar 

Sütaş 

Şampuan ve Saç Bakım Ürünü

Clear 

Elidor 

Pantene 

Şarküteri

Çamlıköy Mandıra

Gözde 

Mekez 

Şekerleme ve Çikolata

Eti 

Milka 

Ülker 

Vakıf Üniversiteleri

Arel 

Koç Üniversitesi 

Sabancı Üniversitesi 

Yapı Market

Evidea

Koçtaş

Tekzen 

Yatak

Bambi 

İstikbal 

Yataş

Alfabetik sıralamaya göre G 250’de yer alan markalar:

Abc, Acıbadem, Adel, Adidas, Adore, Ağaoğlu, Akbank, Aksigorta, Allianz, Alo, Altınbaş, Altus, Amazon, Anadolu Sigorta, Ankara, Apple, Aras, Aras, Arbys, Arçelik, Arçelik, Arçelik, Arel, Arof, Arzum, Atasay, Avis, Avon, Axa, Aytaç, Aytemiz, Bahçeşehir, Bambi, Banvit, Beko, Beko, Bellona, Bellona, Bey Piliç, BİM, Binance, Biruni Üniversitesi, Bitcoin, Bitexen, Blue Diamond, BMW, Boğaziçi, Bosch, Bosch, BP, BtcTurk, Burcu, Burçak, Burger King, Burger King, Calve, Cappy, Carrefour SA, Cif, Clear, Colins, CZN, Çakır Rent A Car, Çamlıköy Mandıra, Çiçeksepeti, Çoşkun, Dardanel, De Facto, DeFacto, Derimod, DHL, Dimes, Domestos, Domestos, Domino’s, Dost, Dove, Elidor, English Home, Enpara, Enza, Ercan Burger, Erpiliç, Eti, Eti, Evidea, Faber Castell, Fairy, Fakir, Farmasi, Fiat, Filiz, Final, Flo, FMK Mühendislik, Ford, Ford, Garanti Bankası, Gedik Piliç, Gelişim Koleji, Gelişim Koleji, Getir, Goodyear, Gözde, Gratis, Head&Shoulders, Heinz, Hepsiburada, Hobby, Horoz, İçim, İçim, İpek, İstikbal, İstikbal, İş Bankası, İyzico, Kahve Dünyası, Karaca, Karaca, Kaşmir, Kelebek, Kent Koleji, KFC, KFC, Kiğılı, Kinetix, Koç Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Koçak Gold, Koçtaş, Komagene, Komagene, Koton, Koton, Koton, Kuzey 01, Kütahya, Lassa, LC Waikiki, LC Waikiki, LCW Home, Little Ceasars, Madame Coco, Mavi, Mavi, Mavi, Mc Donald’s, Medipol, Mehmet Efendi, Mekez, Mercedes, Merinos, Meysu, Michelin, Migros, Migros, Milka, Mis, Miss Pizza, Mistral, Mng Kargo, Mng Kargo, Moov, Namlı, Nescafe, Nestle, Nike, Nusret, Ocean, Omo, OPET, Padişah, Pantene, Papara, Papia, Pasaport Pizza, Paşabahçe, Penti, Pervol, Petlas, Petrol Ofisi, Pharmaton, Philips, Pınar, Pınar, Pizza Hut, Popeyes, Profilo, PTT, Renault, Sabancı Üniversitesi, Sahibinden, Samsung, Saray, Sbarro, Sek, Sek, Selpak, Shell, Sınav, Siemens, Siemens, Sina Pırlanta, Sinbo, Sixt, Solgar, Solo, Starbucks, Supradyn, Sütaş, Sütaş, Şahin, Şen Piliç, Taç, Tamek, Tamek, Tat, Tat, Tavuk Dünyası, Tavuk Dünyası, Tedaş, TeknoSA, Tekzen, Terra Pizza, Tombo, Torku, Trendyol, Trendyol, Tuğba, Tukaş, Tutku, Türkiye Sigorta, Ülker, Ülker, Vakıfbank, Vatan, Vavacars, Venatura, Vestel, Vestel, Vileda, Watsons, Yataş, Yemek Sepeti, Yurtiçi Kargo, Zara, Zen, Ziraat Bankası, Ziyade

*Not: Farklı sektörlerde belirtildiği için bazı markalara birden fazla yer verilmiştir. 

EDİTÖRE NOT: Yenilikçi vizyonu temsil eden, kalite odaklı, uluslararası yeni nesil bir üniversite olarak dikkat çeken Beykoz Üniversitesi’nin temeli İstanbul Kavacık’ta 2008 yılında Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu’nun kurulması ile atıldı. Türkiye Lojistik Araştırmaları ve Eğitimi Vakfı tarafından 2016 yılında kurulan üniversitenin kurucu rektörlüğünü, halen üniversitenin Rektörü olan Prof. Dr. Mehmet Durman yaptı. Beykoz Üniversitesi bünyesinde bir lisansüstü programlar enstitüsü, dört fakülte, iki yüksekokul, iki meslek yüksekokulu bulunuyor. Üniversitede, “İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi ile Sivil Havacılık Yüksekokulu” lisans eğitimi verirken, “Yabancı Diller Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu” da önlisans eğitimi veriyor. “Fark yaratan bir üniversite olma” hedefiyle akademik hayatta varlığını sürdüren Beykoz Üniversitesi’nin öğrenci sayısı 5 bin 644 iken, bugüne kadar verilen mezun sayısı 6 bine yaklaştı. İstanbul Beykoz’daki beş yerleşkede eğitim-öğretime devam eden Beykoz Üniversitesi, 270 akademisyen ve 82 idari personel, uygulamalı ve kişiye özel eğitim programları ile öğrencilerini hayata ve hayallerindeki mesleğe hazırlıyor.

Türkiye İtibar Akademisi (TİA) hakkında

Ülkemizdeki kurumların geleceklerinin şekillenmesinde, kredibilitelerinin belirlenmesinde, görünen ve görünmeyen varlıklarının değerlendirmesinde öncü bir aktör olarak konumlanma misyonu ile faaliyet gösteren Türkiye İtibar Akademisi, iletişim ve danışmanlık sektörünün güçlü kurumu Ertan Acar İletişim Hizmetleri Grup AŞ bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir.

2010 yılından beri gerçekleştirdiği sektörel araştırmalar, düzenlediği eğitim programları, tematik zirve ve konferanslar, atölye çalışmaları, hizmet içi eğitim programları, mentorlük hizmetleri ve kurumlar için hazırladığı denetim raporları ile farklı sektörlerde faaliyet gösteren kuruluşların, algılanan değerlerine yön vermede ve gelecek vizyonlarını belirlemede gereksinim duydukları bir yol gösterici olarak çalışmalarını sürdürmektedir.