Türkiye İtibar Akademisi 2022’nin ‘Sembol Markaları’nı belirledi. Farklı endüstriyel alanda faaliyet gösteren 70 marka bu yıl sertifikalarını almaya hak kazandı. ‘Türkiye’nin Sembol Markaları’ 9 Kasım 2022 Çarşamba günü düzenlenecek Ekonomiye Fayda Endeksi ödül töreninde sertifikalarını alacaklar.
TC Beykoz Üniversitesi’nin akademik desteğiyle Türkiye İtibar Akademisi tarafından her yıl açıklanan Türkiye İtibar Endeksi (TİE), Türkiye Gençlik Endeksi (G250), Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) ve Ekonomiye Fayda Endeksi (EFE) çalışmalarının yıllık raporlarında en az 2 yıl üst üste radarına giren marka ve kurumlar ‘Sembol Marka’ unvanı kazanıyor.
Bu çerçevede Türkiye örneklemi kabul edilen NUTS 2’de, 72 ilde deneklere yardımsız sorular yöneltilerek gerçekleştirilen TİE, G250, TMME ve EFE araştırmalarında söz konusu kurum, kuruluş, ürün ya da hizmet markasının sektörü ya da kategorisine ilişkin deneklerce verilen yanıtlarda adının zikredildiği markalardan biri olması gerekmekte.
Sembol Marka tescil kriterleri hakkında bilgi veren Türkiye İtibar Akademisi Başkanı Ertan Acar, “Artık, iletişim, reklam ve propaganda saldırılarına maruz kalmış hedef kitleler açısından çoğu mesaj, gürültü ve kirli bilgi değeri görebilmektedir. Bu süreçte hedef kitleler ve paydaşlar ile sıkı bağ kurmanın ve onların zihinde ek değerlerler yaratmanın yegâne yolu etkili ve doğru marka yönetimi yapmaktır. Çünkü marka, kurum ya da kişilerin satın aldığı ve doyum sağladığı, somut ve soyut bir dizi nitelik vaadidir. Bu yönüyle marka algısaldır ve hizmet ya da üründen farklıdır. Ürün ya da hizmet nesnel, marka ise zihinlerde üretilen benzersiz kurum ya da kişiye has algıdır” dedi.
“İşte bu nedenle ‘Sembol Marka’ olarak algılanmak bu yönü ile algısal sürecin en ileri safhasıdır. Bir ürün ya da hizmetin kategorisi veya sektörü dillendirildiğinde zihinde ilk canlanan ve ilk dillendirilen markalardan biri olmaktır” diyen Acar, “Sembol Marka Tescili kurum, kuruluş, ürün ya da bir hizmet markasının zihinlerde yer eden marka algısının belgelendirildiği bir süreçtir” diye konuştu.
Acar, bir kurum, ürün ya da hizmet markası olmasının kriterlerinin şunlar olduğunu söyledi:
“Türkiye İtibar Akademisi ‘Sembol Marka’ tescil kriterleri şunlardır:
– Sembol Marka tescili için başvurulan markanın, başvuru sahibi tüzel kişilik tarafından sektöründe ya da kategorisinde en az 5 yıldır faaliyette olması,
– Sembol Marka tescili için başvurulan markanın, Türkiye İtibar Akademisi tarafından her yıl açıklanan Türkiye İtibar Endeksi (TİE), Türkiye Gençlik Endeksi (G250), Türkiye Müşteri Memnuniyeti Endeksi (TMME) ve Ekonomiye Fayda Endeksi (EFE) çalışmalarının yıllık raporlarında en az 2 yıl üst üste radarına girmiş olmalıdır. Yani Türkiye örneklemi kabul edilen NUTS 2’de, 72 ilde deneklere yardımsız sorular yöneltilerek gerçekleştirilen TİE, G250, TMME ve EFE araştırmalarında söz konusu kurum, kuruluş, ürün ya da hizmet markasının sektörü ya da kategorisine ilişkin deneklerce verilen yanıtlarda adının zikredildiği markalardan biri olması gerekmektedir. ‘Türkiye’nin Sembol Markaları’ 9 Kasım 2022 Çarşamba günü düzenlenecek Ekonomiye Fayda Endeksi ödül töreninde sertifikalarını alacaklar.”
İşte Alfabetik Sıralamayla Türkiye İtibar Akademisi’ne göre 2022’nin Sembol Markaları;
Ağaoğlu, Anadolu Sigorta, Arçelik, Arko, Avon, Aygaz, Banvit, Bayraktar, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, Borcam, BTC, Burger King, Cif, Coca Cola, Çilek Mobilya, Çimstone, Demirdöküm, Derimod, Domestos, Domino’s, Ebebek, EnerjiSa, Erensan, ETS Tur, Eyüp Sabri Tuncer, Fenerbahçe Spor Kulübü, Fiat, Flormar, Folkart, Ford, Galatasaray Spor Kulübü, Garanti BBVA, Gillette, İskender Kebap (Yavuz İskenderoğlu), İstikbal, Jelibon, Kalebodur, Karaca, Kiğılı, Koç Holding, Kurukahveci Mehmet Efendi, Kütahya Seramik, Lassa, Lego, Mado, Mars Logistics, Mavi, Mediamarkt, NEF, Nescafe, Opel, Opet, Orkid, Pasaport Pizza, Paşabahçe, Pınar, Silk and Cashmere, Selpak, Shell, Şen Piliç, Tat Gıda, Teknosa, Torku, Urban, Vakıfbank Bayan Voleybol Takımı, Vestel, Vitra, Yurtiçi Kargo, Ziraat Bankası, Zorlu Enerji.