Yıldız Teknik Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü’nce raporlanan ve akademik denetimi yapılan Türkiye İtibar Endeksi’nde yine çarpıcı sonuçlar çıktı

Türkiye’nin en itibarlı markaları belli oldu!

İtibar Group bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye İtibar Akademisi tarafından bu yıl 7’incisi gerçekleştirilen Türkiye İtibar Endeksi Araştırması’nın yeni sonuçları açıklandı. Araştırma, 1 Şubat ile 30 Nisan 2018 tarihleri arasında 20 farklı sektörde, CATI yani bilgisayar destekli telefonla görüşme yöntemi ile 5000 kişi aranarak Türkiye çapında gerçekleştirildi. Yıldız Teknik Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü’nce raporlanan ve akademik denetimi yapılan Türkiye İtibar Endeksi 2017 Araştırmasına göre; Türkiye’nin en itibarlı markası 7. kez üst üste Koç Holding olurken, 2. sırada Arçelik, 3. sırada ise Ülker yer aldı.

Türkiye geneli harici 20 farklı sektörün mercek altına alınarak yapıldığı Türkiye İtibar Endeksi (TİE) Araştırması’nın saha verileri, Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü başkanlığındaki Dr. Ömer Bilen ve Dr. Reşit Çelik’den oluşan Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü öğretim üyelerince akademik olarak denetlendi ve rapor haline getirildi. İtibar Group bünyesinde faaliyet gösteren Türkiye İtibar Akademisi tarafından bu yıl 7’incisi gerçekleştirilen araştırmada; aralarında holdingler, enerji, beyaz eşya, GSM, inşaat, otomobil, hazır giyim, gıda, ilaç, ulaşım, bankacılık, elektronik eşya, turizm, sigorta, eğitim, makine, mobilya, perakende, alkolsüz içecek ve akaryakıt sektörlerindeki şirketlerin itibarı ölçümlendi. 5000 kişi ile Türkiye örneklemi kabul edilen 26 ilde yaklaşık 80 bin dakikalık telefon görüşmesi yapılarak gerçekleştirilen araştırma, yine çarpıcı sonuçlar verdi.

“Şirketlerin defter değeri piyasa değerinden farklı”

TİE İcra Kurulu ve İtibar Group Başkanı Ertan Acar, “İtibar, şirket ya da kurum güvenilirliğinin maddi olmayan en önemli ölçütlerinden biridir. Çünkü şirketlerin defter değeri ile piyasa değeri arasındaki farkların en önemli kaynağı onların itibarlarıdır. İşte bu fikirden yola çıkarak ülkemizde lokomotif sektör olarak adlandırılabilecek 20 ayrı sektörü belirledik ve bu sektörlerde 7 yıldır olduğu gibi yine en çok tanınan şirketlerin kamuoyundaki itibarını ölçtük” dedi.

Ödül töreni Temmuzda

Ertan Acar, Türkiye İtibar Endeksi 2017 Araştırması birincileri ile geçtiğimiz aylarda açıklanan Bursa İtibar Endeksi 2017 Araştırması birincilerinin, Temmuz ayında Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda düzenlenecek tören ile ödüllerini alacağını söyledi.

Akademik boyutlu endeks

İtibar Endeksi’nin akademik boyutuna da değinen Acar, “Türkiye’deki şirketlerin geleceğe sağlıklı ulaşmalarını sağlayacak olan TİE’nin raportörü ve akademik destekçisi Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü’dür. Gerek araştırmanın bilgi toplama aşamasının kusursuz yapılması, gerek elde edilecek datanın sağlıklı olarak yorumlanması ve gerekse de raporlaştırılması aşamalarında değerli bir akademik oluşumun çalışmalarımıza destek vermesi, ayrıca şeffaflığı açısından da çok önemli” diye konuştu.

Türkiye genelinde tesadüfi seçim metotları ile belirlenen 5000 kişinin telefonla arandığını belirten Acar, “Dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bu modeli biz Türkiye’nin yapısal özelliklerine uyumlu olarak yeniden düzenledik ve ülkemiz insanının çok önem verdiği “güven” ve “gönüldaşlık” kavramlarını da araştırmaya dahil ederek 8 kademede itibarı ölçtük. Sonuçlarla, şirketlerimiz gelecekteki kurum değerlerlerini artırmak adına nasıl bir yol haritası izlemeleri gerektiğini belirleyebilecekler” dedi.

En güvenilir araştırma modeli

“İtibar” ve “Algı Yönetimi” iletişim alanındaki günümüzdeki en stratejik konular olduğuna değinen Ertan Acar şunları söyledi:

“Sağlıklı veriye ulaşmak marka ve kurumlarımız için büyük önem taşıyor. İtibar ve algı yönetimi konusundaki alınacak aksiyonları planlamak ve yapılan iletişim yatırımlarının etkisini ölçümlemek adına birçok farklı itibar ve algı modelleri geliştirildi. TİE’de uygulanan, İtibar Akademisi’nin ‘TİE-Rep İtibar modeli’, ülkemizin kültür ve değerleri, ülke insanımızın değer yargıları ve yaşam biçimi de dikkate alınarak geliştirilmiş, yeni ve farklı bir modeldir. ‘TİE-Rep İtibar modeli’, ilk çıktığından bu yana gelişmiş, bugün tüm dünyada uygulanmakta olan algı araştırmalarında ölçümlenen “aktivizm” kavramını, ülke insanımız değer yargıları da dikkate alınarak  ‘gönüldaşlık’ ekseninde ölçümlemekte. Bu parametre, markaya bağlılık ve markanın elçisi olma kavramlarını, birbirinden bağımsız değerlendiren bir yaklaşım” diye konuştu.

“Bilimsel alt yapı sağladık”

Yıldız Teknik Üniversitesi İstatistik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Hakan Büyüklü, “İtibar endeksi, ekonomik ve finansal içerikli olarak belirlenmiş sektörlerde uygulanıyor. Biz ‘Türkiye İtibar Endeksi’nin akademik içeriğinde yer alıyoruz. İtibarın oluşumu ve gelişimini etkileyen değişkenlerin, faktörlerin izlenmesi ve değerlendirilmesinde üniversitemiz bilimsel altyapıyı sağlıyor” dedi.

TİE’den nasıl yararlanılacak?

Büyüklü “Bu rapor, her şirket için bir navigasyon aracı görevini üstlenecek. Açıklanan raporda 20 sektörün itibar değerleri, her sektörün öne çıkan büyük kuruluşlarının münferiden itibar değerleri, sektör içi rakiplerinden farklılıkları, benchmark kurumdan farklılıkları, neden o noktada oldukları, itibarlarını artırabilmeleri için kamuoyunun ve hedef kitlelerinin onlardan beklentilerinin neler olduğu, hangi beklentiyi ne ölçüde yerine getirirlerse kurum itibarının ne ölçüde artabileceği, buna yönelik öncelikler ve tavsiyeler yer alacak” diye konuştu.

Türkiye Genel Sonucu:

> Türkiye’nin en İtibarlı Markası :

  1. Koç Holding
  2. Arçelik
  3. Ülker

 

Sektörlere Göre Sonuçlar:

    • Akaryakıt Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Opet
    • Alkolsüz İçecek Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Coca Cola
    • Bankacılık Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Türkiye İş Bankası
    • Beyaz Eşya Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Arçelik
    • Eğitim Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası:
      Üniversiteler Kategorsinde: Bahçeşehir Üniversitesi
      Özel Okullar Kategorisinde: Doğa Okulları
    • Elektronik Eşya Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Samsung
    • Enerji Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: EnerjiSa
    • Gıda Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Ülker
    • GSM Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Turkcell
    • Hazır Giyim Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası:
      Perakende Kategorisinde: LC Waikiki
      Erkek Giyim Kategorisinde: Kiğılı
      Kadın Giyim Kategorisinde: İpekyol
      jean ve Spor Giyim Kategorisinde: Mavi
    • Holdinglerde Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Koç Holding
    • İlaç Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Eczacıbaşı
    • İnşaat Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Ağaoğlu
    • Makine Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Makina ve Kimya Endüstrisi
    • Mobilya Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: İstikbal
    • Otomobil Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Volkswagen
    • Perkande Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası:
      Gıda Marketler Kategorisinde: Migros
      Teknoloji Marketler Kategorisinde: Teknosa
      Beyaz Eşya ve Ev Aletleri Kategorisinde: Koçtaş
    • Spor kategorisinde Türkiye’nin En itibarlı Markası: Beşiktaş Jimnastik Kulübü
    • Sigorta Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası: Allianz Sigorta
    • Turizm Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası:
      Otel Kategorisinde: Sheraton
      Tur Operatörü Kategorisinde: Etstur
    • Ulaşım Sektöründe Türkiye’nin En İtibarlı Markası:
      Hava Ulaşım Kategorsinde: Türk Hava Yolları
      Kara Ulaşım Kategorisinde: Kamil Koç

TİE bu kez yaş, cinsiyet ve bölgelere göre de en itibarlı markaları açıkladı.

Kadınlara göre Türkiye’nin en itibarlı markaları:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

Erkeklere göre Türkiye’nin en itibarlı markaları:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

18-24 yaş grubuna göre Türkiye’nin en itibarlı markaları:

  1. Koç Holding
  2. Ülker

35-49 yaş grubuna göre Türkiye’nin en itibarlı markaları:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

49 yaş ve üzerine göre Türkiye’nin en itibarlı markaları:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

Bölgelere göre Türkiye’nin en itibarlı markaları:

Marmara Bölgesi:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

İç anadolu bölgesi:

  1. Koç Holding
  2. Torku

 

 

Karadeniz Bölgesi:

  1. Koç Holding
  2. Ülker

Doğu Anadolu Bölgesi:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

Ege Bölgesi:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

Akdeniz bölgesi:

  1. Koç Holding
  2. Arçelik

Güneydoğu anadolu bölgesi

  1. Koç Holding
  2. Turkcell

Araştırma sonucunda radara girerek, “Başarı Belgesi” satın alma hakkı kazananlar;

A101, Abdi İbrahim, Ağaoğlu, Akbank, Aksa, Aksa Jeneratör, AKsigorta, Alarko, Allianz Sigorta, Altınyıldız, Anadolu, Anadolu Sigorta, Anı Tur, Apple, Arçelik, Aselsan, Atlasglobal, Audi, Avea, AvivaSA, AXA Sigorta, Aytemiz, Bahçeşehir Üniversitesi, Banvit, Bayer, Bedaş, Beko, Bellona, Beymen, Beypazarı, Bilfen Okulları, Bilim İlaç, Bilkent Üniversitesi, BİM, BMW, Boğaziçi Üniversitesi, Booking.com, Bosch, Boyner, BP, Brother, Cappy, CarrefourSA, Coca-Cola, Çağdaş, Çalık, Damat, Dap, DenizBank, Dimes, Doğa Okulları, Doğtaş, Doğuş, Dumankaya, Eczacıbaşı, Ekşioğlu, Emlak Konut, Enka, Enza Home, Eti, EtsTur, Final Eğitim Kurumları, Ford, Garanti Bankası, Gediz, Generali , Groupama, GSK Türkiye, Güneş Sigorta, Halkbank, İkea, İnegöl, İpragaz, İstikbal, Jolly Tur, Juki, Kamil Koç, Kelebek, Kızılay, Kiğılı, Kipa, Koç Holding, Koç Üniversitesi, Kuveyt Türk, LC Waikiki, LG, Limak, Lipton, Macrocenter, Makina ve Kimya Endüstrisi, Makita, Mapfre Sigorta, Mavi, Mercedes-Benz, Metro, Miele, Migros, Moil, Nef, Nestle, Niğde Gazozu, Nilüfer, Nokia, Novartis, Opet, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Pamukkale, Pegasus, Pepsi, Petrol Ofisi, Pfizer, Philips, Pınar, Profilo, PTTCell, QNB Finansbank, Renault, Roche, Rönesans, Sabancı Holding, Samsung, Sanovel, Sarar, Selçuk Ecza Deposu, Setur, Shell, Sheraton, Siemens, Singer, Sinpaş, Sompo Japan, Sony, Sütaş, Şok, Tamek, Tatilbudur.com, TED Koleji, Tedaş, Teknosa, Tepe Home, THY, Tofaş, TOKİ, Torku, Torku, Total, Toyota, Turkcell, Tüpraş, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, Türkiye İş Bankası, Türkiye Petrolleri, Uludağ, Ulusoy, Ülker, Vakıfbank, Vakko, Varan, Vatan Bilgisayar, Vestel, Vodafone, Volkswagen, Volvo, Yapı Kredi, Yataş, Yıldız Holding, Yıldız Teknik Üniversitesi, Zara, Ziraat Bankası, Zorlu Holding

A- RAPOR BEDELİ:

    • TİE 2017 PDF Rapor Bedeli 10.000 TL (On Bin Türk Lirası) + KDV
    • TİE 2017 Baskılı Rapor Bedeli 12.500 TL (On İki Bin Beş Yüz Türk Lirası) + KDV

B- HER TÜRLÜ REKLAM, HER TÜRLÜ TANITIM ve HER TÜRLÜ PR ÇALIŞMALARINDA KULLANILMAK ÜZERE TİE YILLIK TELİF BEDELİ:

    • TİE 2017 Sonuçları yıllık telif bedeli 15.000 TL (On Beş Bin Türk Lirası) + KDV

C- TÜRKİYE İTİBAR ENDEKSİ BAŞARI VE/VEYA BİRİNCİLİK SERTİFİKASI TELİF BEDELİ:

    • TİE 2017 Sonuçları Başarı ve/veya Birincilik Sertifikası 5.000 TL (Beş Bin Türk Lirası) + KDV

NOT: Hem rapor hem de reklam ve iletişim telif bedelleri birlikte satın alınması durumunda % 10 indirim uygulanır