En çok yerli katma değer üretenler belli oldu

Türkiye İtibar Akademisi bu yıl ilk kez gerçekleştirilen Katma Değer Endeksi sonuçlarını açıkladı

Türkiye İtibar Akademisi (TİA), bağımsız denetimden geçen kurumların ürettiği yerli katma değeri ölçümledi. TİA, Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin yayınladığı faaliyet raporları, Kamuoyu Aydınlatma Platformu’nun (KAP), Türk Patent Kurumu’nun, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ve TC. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yayınladığı veriler derlenerek gerçekleştirilen Katma Değer Endeksi (KENDEKS) Araştırması’nın sonuçları yayınlandı.

KENDEKS’te şirketlerin 2020 yılında gerçekleştirdikleri patent, marka ve endüstriyel tasarım başvuruları ile 2020’ye kadar tescil edilmiş fikri mülkiyetlerinin yanı sıra 2020’ye ilişkin ilan ettikleri ihracat ve dönemsel kâr verileri baz alınarak fikri mülkiyetlerinin finansal sonuçlarına olan etkisi değerlendirildi. Buna göre şirketler, “imalat” ve “hizmet” başlıkları altında iki farklı kategoride derecelendirildiler.

KENDEKS hakkında bilgi veren İtibar Akademisi Başkanı Ertan Acar, ölçek ekonomisi faydalarının dünyada öneminin giderek arttığını belirterek, “Ülke ekonomileri için önemli olan artık ihracat rakamları değil ülke içerisinde üretilen yerli katma değerdir. İtibar Akademisi olarak ‘İhracatın artışında üretilen yerli katma değerin etkisinin ne olduğunu’ saptamak istedik. ‘Türkiye’de üretilen yerli katma değeri kimler ne oranda üretiyor, bu onların endüstriyel performansına ne ölçüde etki ediyor?’ bunu saptamak için KENDEKS’İ gerçekleştirdik” dedi.

“Ticari performans verilerine sadece borsaya kote şirketlerde ulaşılabildiği için BİST’te işlem gören ve bağımsız denetimden geçtikleri için rakamlarının doğruluğu konusunda şüphe duyulmayan şirketleri mercek altına aldık” diyen Ertan Acar, “Borsaya kote şirketlerde 2020 yılı verileri dikkate alınarak patent, marka, endüstriyel tasarım, ihracat ve dönemsel kâr başlıkları altında beş farklı değişkene göre KENDEKS hesaplamaları yapıldı. Bunu yaparken şirketlerin yayınladığı faaliyet raporları, KAP ve Türk Patent Kurumu’nun yayınladığı veriler derlendi, İtibar Akademisi Akademik Kurulu tarafından iş kollarına göre şirketlerin ‘Hizmet’ ve ‘İmalat’ sektörlerinde faaliyet gösteriyor olmaları da dikkate alınarak belirlenen farklı puan ağırlıklarıyla KENDEKS puanları oluşturuldu” diye konuştu.

Alfabetik olarak en çok katma değer üreten ilk 20 marka

AG Anadolu Grubu, Akbank, Aksa Enerji Üretim, Anadolu Isuzu, Arçelik, Aselsan, Bim, Kütahya Porselen, Sabancı Holding, Sarten Ambalaj, T.C. Ziraat Bankası, Tofaş, Turkcell, Türk Telekom, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Türkiye Vakıflar Bankası, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik, Yapı ve Kredi Bankası, Yataş

Alfabetik olarak imalat sektöründe en çok katma değer üreten ilk 10 marka

Adel Kalemcilik, Anadolu Isuzu, Arçelik, Bossa, Brisa Bridgestone, Dardanel , Ereğli Demir Ve Çelik Fabrikaları, Ford, Hektaş, Kent Gıda, Kervan Gıda, Kütahya Porselen, Pınar Süt Mamulleri, Royal Halı, Tat Gıda, Tofaş, Türk Traktör ve Ziraat Makineleri, Vestel Beyaz Eşya, Vestel Elektronik , Yataş

Alfabetik olarak hizmet sektöründe en çok katma değer üreten ilk 10 marka

AG Anadolu Grubu, Akbank, Aksa Enerji Üretim , Arzum Elektrikli Ev Aletleri, Aselsan, Bim, Doğan Holding, Enka, Mavi Giyim, Migros, QNB Finansbank, Sabancı Holding, Sarten Ambalaj, T.C. Ziraat Bankası, Turkcell, Türk Telekom, Türkiye Halk Bankası, Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları , Türkiye Vakıflar Bankası

 

Endeks kapsamında derecelendirilen Borsa İstanbul’da işlem gören tüm şirketlere ilişkin ayrıntılı bilgi için raporu satın alabilirsiniz.

Raporu satın almak için tıklayın!

ya da

0212 272 51 51’den bizimle irtibata geçebilirsiniz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.